Lääketieteellinen ammatillinen jatkokoulutus

Erikoislääkärikoulutukseen hyväksytään vain täyslaillistettuna tehtyjä työjaksoja

12.12.2023

Syksyn 2023 aikana Valvira on tarkentanut laillistuskäytäntöjään niiden ulkomailla valmistuneiden lääkäreiden kohdalla, joiden koulutusmaassa on voimassa kaksiportainen laillistuskäytäntö ja lähtömaa vaatii tutkinnon jälkeisen ammatillisen harjoittelun.

 

Lisätietoja Valviran verkkosivuilta:

Lääkärien ammattioikeuksien myöntäminen
Ammatinharjoittamisoikeutta ei voida myöntää takautuvasti

 

Yliopistot ovat seuranneet asiasta käytävää keskustelua ja Valviran linjauksia. Valtakunnallinen ammatillisen jatkokoulutuksen toimikunta (VAJT) totesi 11.12.2023 kokouksessaan, että erikoislääkärikoulutus on lääkärin tutkinnon jälkeistä ammatillista jatkokoulutusta, joka edellyttää toimimista itsenäisenä laillistettuna ammattihenkilönä. Yliopistot nojaavat jatkossakin Valviran tekemään laillistuspäätökseen, eivätkä katso aiheelliseksi muuttaa erikoislääkärikoulutuksen opiskelijavalinnan perusteita tai yleisiä koulutusvaatimuksia Valviran linjauksen seurauksena.

 

Voimassa olevan opinto-oppaan yleisten koulutusvaatimusten mukaan erikoislääkärikoulutukseen hyväksytään ainoastaan työkokemus ja muu opintosuoritus, joka on tehty itsenäisenä laillistettuna ammattihenkilönä (täyslaillistettuna lääkärinä).

 

Erikoislääkärikoulutuksen voimassa olevien opiskelijavalintaperusteiden mukaan erikoislääkärikoulutukseen hakeutuvalla tulee olla Valviran myöntämä oikeus harjoittaa itsenäisesti lääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä Suomessa. Myös työkokemus huomioidaan erikoislääkärikoulutuksen hakupisteytyksessä täyslaillistuspäivästä alkaen.

« Takaisin uutisarkistoon